Bijdehandjes pianomethode

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Soms kruipen kinderen al achter de piano, voordat zij een leeftijd bereikt hebben, waarop men gewoonlijk met de pianoles begint. Ze worden tot het instrument aangetrokken, ook al kunnen ze nog geen echte liedjes spelen.


Voor deze kleintjes hebben Erna Fransen en Mieke de Jong een auditieve methode ontwikkeld. Hierin worden geen "serieuze" zaken als noten leren, theorie en toonladders behandeld, maar het is vooral een handleiding om samen met het kind al muziek uit de piano te krijgen.

De methode is opgedeeld in twee delen. Op elke linker pagina staat het deel voor de "grote" mens, hetzij de docent, maar het kan natuurlijk ook de ouder/verzorger zijn. Hierin wordt uitgelegd wat de bedoeling is, een liedje om voor te spelen en eventueel leuke spelletjes om met de kleine te doen, die aansluiten op het te spelen stukje.

Op de rechter pagina staat het gedeelte voor het kind. Deze krijgt een klein klaviertje te zien waarop aangegeven wordt welke toetsen gebruikt moeten worden om het voorgespeelde stukje te kunnen naspelen. Daarnaast staat een leuke tekening die te maken heeft met het liedje, die hij of zij eventueel zou kunnen inkleuren.

Na het voltooien van het eerste deel, kan men verdergaan met deel 2, waarin de liedjes steeds iets lastiger zullen worden, en aan het eind daarvan kan er zelfs al iets met twee handen gespeeld worden.

Voor kinderen die te jong zijn voor de reguliere piano-methoden, is de Bijdehandjes een goede manier om samen toch leuke muziek te kunnen maken achter de piano.

bijdehandjes1
Bijdehandjes deel 1
bijdehandjes2
Bijdehandjes deel 2