Erik Satie bladmuziek

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Er was een periode waarin de muziek van Erik Satie vrijwel onbekend voor het grote publiek was. Daar heeft de uitgeverij van Broekmans en van Poppel in de jaren '70 verandering in gebracht.

De excentriekeling Satie belichaamde de Avant-Garde van het begin van de 20e eeuw in Parijs. De Dadaïst gooide hoge ogen met zijn surrealistische en humoristische miniaturen voor piano. Als tegenhanger van de romantische Wagner en impressionistische Ravel en Debussy bracht hij tal van kleine pianostukjes uit.

Zoals gezegd is deze muziek door Broekmans en van Poppel van de vergetelheid gered door het uitgeven van zijn pianowerkjes, veelal betekend door Gerard Hengeveld. De inmiddels meest bekende stukjes zijn toch wel de Gymnopedies (3 stuks in één uitgave) en de Gnossiennes (6 stuks verdeeld over twee boekjes).

De muziek van Satie wordt nu vaak gezien als voorloper van de hedendaagse minimalistische muziek van onder andere Einaudi en Yann Tiersen. Hoewel de miniatuurtjes weinig noten lijken te bevatten kan er ontzettend veel kracht en emotie in gelegd worden. Dit maakt het voor de beginnende pianist geliefde pianowerkjes om te spelen.

3gymnopedies
Erik Satie - 3 Gymnopedies (BP1228)

gnossiennes1
Erik Satie - Gnossiennes 1-2-3 (BP1227)

gnossiennes2
Erik Satie - Gnossiennes 4-5-6 (BP1236)