Yann Tiersen Pianomuziek

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
De in 2001 uitgekomen Franse film Le Fabuleaux Destin d'Amélie Poulain deed behoorlijk veel stof opwaaien, niet in de minste mate door de aanstekelijke muziek die voor deze film gecomponeerd was. De Bretonse componist Yann Tiersen wist de typisch Franse nostalgische sound te vangen in zijn composities.

Tiersen past goed in het rijtje van de minimal music componisten Philipp Glass en Michael Nyman. Ook deze twee zijn zeker niet onbekend met het genre filmmuziek. De soundtracks van de films the Hours en the Piano bieden dan ook overeenkomsten met die van Amélie.

We doen Yann Tiersen eigenlijk tekort om hem alleen maar een componist van minimal music te noemen. Zijn muziek is een mengeling van klassiek, volksmuziek, en misschien wel popmuziek. De Parijse avant-garde klinkt door in de musette klanken die bijzonder goed in het gehoor liggen.

De bladmuziek van Tiersen is uitgegeven voor piano. Maar een beetje geoefende accordeonist of zelfs harpist kan hier misschien wel mee uit de voeten. De muziek leent zich in ieder geval voor verschillende interpretaties.

tiersenpianoworks
Tiersen – Piano Works (USC 101)